вторник, 5 ноември 2013 г.

Влакове +



Японците прекарват една голяяяма част от живота си във влака.Една от причините е, че това е най-евтиният транспорт,(след велосипедния естествено) ;)
Друга важна причина е, че някои влакове са по-бързи и удобни дори от самолетите.ДЕНША!




 В Япония има много видове влакове.Да започнем с Влака стрела-Шинкансен,за който всички сме чували...

 Той е най-скъпият вид транспорт в Япония,но пък и най-удобният. Използват го най-често бизнесмени,на които не им се занимава да бъхтят пътя до летището,което е извън града,да се чекират,после да кацнат пак извън града на другото летище и оттам пак с влак или автобус да се предвижват до централната част.За всички тях това е МЕНДОКУСАЙ, т.е досадно и затова си се качват на влакчето стрела от центъра на Токио и за 2 часа са в центъра на Осака!Чиста работа!Влаковете стрела са изключиелно тихи,отвътре са като самолети,



имат си дори подобни на стюардеси служители,които предлагат храни и напитки срещу заплащане,обаче.

 Преминаваме към обикновените влакове, Не-стрели ;) Сигурно сте чували за професията Набутвач ;) Е,има я наистина!Не е отделна професия,естествено,просто в най-пиковите часове ЖП служителите имат още едно задължение,а именно да изприбират полу-качилите се пътници.

 Усещането да си в това меле първоначално е еуфорично и забавно.Мислиш си, че ти си последният,който би могъл изобщо да се навре в този влак и смеейки се плътно се притискаш в хората пред теб.Веднага зад теб е вратата,на ръба си.НО в теб се притискат още и още и още хора и попадаш в центъра на влака,напълно пресован. Лудост пълна. Смях! Вратите се затварят някакси, (не видях набутвачи), и влакът потегля. Всички се накланят в посока на движението и после обратно, няма за какво да се хванеш,но и няма накъде да паднеш.Още смях!И тогава идва Не-Смехът.Кислородът в това нещо свършва още на първата минута и ти става супер зле,отделно всеки от тези хора излъчва някаква миризма,от което става още по-трудно да дишаш. Температурата се повишава значително и си пред припадане.После идва Паниката-някой ме опипва!Във всяка възможна част от тялото ми е забит,я лакет,я коляно,я стомах и се усещам изключително несигурна и уязвима в това меле!Плаче ми се,страх ме е,искам да изляза възможно най-бързо.
След 5 минути влакът най-сетне спира и вратите се отварят.Излизам и за първи път разбирам какво огроооомно богатство-Въздух съм имала,без да го оценя подобаващо.Заричам се никога вече да не се качвам в такъв влак и засега слава Богу,не ми се е налагало!А това се налага всеки ден на някои хора.
Лудост несравнима!
 Като споменах за опипването,има си специална дума за този вид престъпници-ЧИКАН.Ето една табела в един влак,която ни учи как да действаме когато станем жертва на такъв извратеняк.

 Като мярка за справяне с този вид престъпление почти във всеки влак има вагони само за жени.

В нормалните не-пикови часове тези влакчета са супер удобни, чисти и както всеки знае навреме.Случва се да закъснеят само заради някой самоубиец,по-сериозно земетресение или по метеорологични причини.
Като казах самоубиец,явно случаите на хвърляне под влака и създаване на неудобство на хиляди пътници не са малко,защото в по-големите градове ЖП линията е напълно защитена от набези на самоубийци с огради, бетонни заграждения или просто е високо във въздуха. 
В метрото пък са сложили ей такива заграждения.

 Вратите на влака съвпадат с вратите на заграждението и се отварят едновременно когато влакът спре. При нормалните надземни влакове,хората също знаят къде ще се падне вратата на влака и се нареждат на опашка.

Кондуктори няма.Как става проверката ли?Ами,както е направено Метрото в София,така и в Япония няма как да влезеш в гарата без билет.Има си машина,която не те пуска да минеш.Билетчето е с различна цена в зависимост от разстоянието.Купуваш си го от една машина,пъхаш го в другата машина и вратите се отварят.Билетчето го пазиш,защото на излизане в другата гара пак ще ти трябва.Там отново има затворени врати,на които трябва да докажеш, че си си купил билетче на точната стойност.Ако си решил да бъдеш тарикат и си си купил билетче на по-ниска стойност,завива някаква сирена и  чичко ЕКИИН ЖП служител идва да види каква е работата.Ако всичко е наред машината ти благодари и си отиваш по пътя.   
Когато за първи път влязох в японски влак нещото,което ме удиви най-много беше тишината.
В един голям вагон,като тези в метрото в София,имаше около 50-60 човека и не се чуваше ни гък!

Всеки или спи,или слуша музика,или чете,или си цъка нещо на телефона.Никой не те заговаря,никой не си пуска чалга от телефона,никой не говори по телефона изобщо!Като се сетя каква врява вдигат дори две баби в едно БГ купе...

Тишината развалят само постоянните съобщения на високоговорителя:
-Следващата гара е...
-След малко пристигаме на гара...
-Вратите отляво/отдясно ще се отворят.Внимавайте!
-Моля въздържайте се от разговори по телефона във влака!
-Изключвайте си телефоните,когато сте в близост до местата за хората с увреждания.
-Отстъпвайте мястото си на бременни жени,хора с малки деца или хора с увреждания.
-Това е влак за...Оттам можете да се прикачите и да пътувате за...
-Внимавайте да не си забравите нещо във влака при слизане.
и т.н и т.н...
Днес видях тази табела в една гара и реших да я споделя с вас.
 Първата картинка ни съветва да не бягаме като луди и да се хвърляме във влака  в последната минута,което въпреки табелата много хора правят.
Няма да забравя никога странното усещане на една гара в Токио,когато аз съвсем спокойно си вървях,а около мен галопираха купища японци все едно се е случило нещо трагично,има война или ги гони динозавър!

 Втората картинка пък ни казва да не вървим в гарата,цъкайки телефона си.Каква ти гара!Те карат колело,дори кола с телефона в ръка,вглъбени в някой чат!Потенциални самоубийци на всяка крачка!


Третата картинка пък ни съветва да си държим детето за ръка,защото може да падне в на някои места наистина широкия процеп между влака и перона.


Последната,мисля посланието е ясно.

Виждате жената да чете книга в движение.Това също не е рядко срещана гледка в Япония.Тук хората сякаш имат мания да използват времето си напълно функционално и съм виждала примерно хора,които правят гимнастика докато чакат на светофара.Чувала съм дори за жени,които използват градския транспорт за място за гримиране,за да спестят време сутрин. 

Надявам се да ви е било интересно!
Ако имате нещо неясно или искате повече информация,питайте!!!Ще се радвам много  на обратна връзка с вас!
МАТАаа!


Споделям още две табели, които ме впечатлиха наскоро:



   Това е гимназиална ученичка,която си казва:"Понеже ако ти звънна сега,ще обезпокоя хората около мен,ще ти се обадя по-късно."В сърчицето пише "С добри маниери,по-добри един към друг",а най-отдолу в прав текст ти казват да се въздържаш от разговори във влака.


Последната табела за днес,ви оставям за загадка!Какво ли ни съветват от нея???


☆Очаквам предположенията ви с нетърпение☆

Дарина-сан,благодаря за смелото предположение!Постерът наистина припомня за наличието на аварийни бутони в гарите и ни съветва да ги използваме в случай на паднал на линията пътник,което явно не е особена рядкост!

Основното послание обаче е свързано с това,че над 61% от инцидентите по гарите в Япония са свързани с употребата на алкохол.Най-отгоре пише-"Дори да си пийнете,не забравяйте за хората,които се тревожат за вас!"





9 коментара:

  1. Ехххх Бо! Аз още отдавна казах, че японците са произлезли от българите! Ти сама си го написала: "...както е направено метрото в София, така и в Япония...". Всичко от нас са взели, киселото мляко, Котоошу и кой знае какви други неща. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Това е блог, който ми е много, много интересен. Обичам Япония. Дори всеки ден пия оригинален сенча. Купувам го от там. Само за последната картинка си мисля, че съветват да държим багажите си плътно до нас, а не да ги разтъкаваме далеч зад себе си, за да не пречим на забързаните хора.

    ОтговорИзтриване
  3. Много се радвам,че има интерес към блога ми!
    А за сенчата съм впечатлена,той по принцип е доста горчив чай и не пасва много на БГ небцето,но явно има и ценители ;)
    За последната картинка,да,точно това има предвид-Да пазим хората около нас от колелцата на багажа ни.

    ОтговорИзтриване
  4. И аз се влюбих в този блог още от първата статия (прочетох първо последната =D )! Много ми допада леко хумористичният стил и богатият снимков материал! ^_^ Наистина се пренасям в Япония и усещам духа й! Като споменахме чая, чела съм, че японците постоянно пият чай - вкл. това им е обичайната напитка на масата заедно с храната, а и след хранене. Интересно ми е какви видове консумират най-често? И дали нашите чайове в пакетчета и ароматизираните насипни чайове (които обожавам) също са разпространени там?

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за коментара и за позитивното отношение!Много ме зарежда!
    Относно чая,основно се консумира зелен чай.Наистина на всяко хранене наред с ориза и клечките,неразделна част е и чашата зелен чай.
    В някои заведения ти носят безплатен зелен чай преди да си поръчал,както чашата вода в Гърция например.
    В заведенията за суши,чаят е на прах в една кутийка на масата и можеш да си правиш колкото ти душа сака .На масата има и едно кранче с гореща вода!
    Ще трябва да направя скоро и тема за суши ресторантите!
    Та,за зеления чай,общо взето,той е неразделна част от живота на японците.Относно другите видове чай,консумират и тях,но не толкова масово.Ще се заема с проучването им и ще постна и за тях скоро!
    Още веднъж благодаря за интереса!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Хехе, идеята за безплатния чай много ми допада!! Както и за кранчето на масата и кутийката с чай на прах. Наистина ще ми е интересно да видя по-подробна статийка по темата ^_^ А последната табела вероятно е за копче, с което да се сигнализира, че има човек в опасност близо до линията и влакът да спре?

    ОтговорИзтриване
  7. Аз да попитам, макар въпросът ми да не е директно свързан със статията, за което предварително се извинявам, как може човек да се реализира, ако избере да изучава японистика? Набелязала съм си западен университет, който през третата година изпраща студентите в Япония, обаче ми се иска и да живея впоследствие там. Какви са възможностите да си намеря работа в Япония, след като завърша висшето си образование, особено като се има и предвид, че съм "гайджин"?

    ОтговорИзтриване
  8. За реализиране в Япония ми е трудно да говоря и не знам доколко бих могла да ти бъда полезна.
    Но все пак,ако освен знанието на езика,имаш и други ценени в Япония умения,мисля че съответната фирма ти съдейства с формалностите около визата и престоя ти в Япония,но аз лично не съм минавала по този път.От моя личен опит бих могла да ти кажа,че в Япония търсят много учители по английски и ако вече си с уредени документи лесно можеш да си намериш почасова работа като учител.Във фейсбук има една група Българи в Япония,там можеш да получиш съвет.
    Доколкото разбирам ти все още не си се гмурнала напълно в японския свят,така че имаш още много време да прецениш дали е за теб,дали ще се чувстваш щастлива и удовлетворена тук.Пожелавам ти успех!

    ОтговорИзтриване