събота, 22 февруари 2014 г.

Паркиране

Предлагам ви гмуркане в още един от сложните японски светове-този на паркирането!
чуушаджо




Започвам с това,че за да си купиш кола в Япония,първо трябва да си подсигуриш паркинг,което не е никак лесна задача.

В България паркирането на тротоара пред къщи или на огромната площадка пред блока е нещо естествено,но тук,както всичко останало,нещата са наопаки.
Първо тротоари няма навсякъде,а там където ги има са предпазени с всевъзможни заграждения 













И ако все пак успееш да намериш незаграден тротаор и решиш да паркираш там,можеш да си сигурен,
че някой съвестен гражданин веднага ще звънне в Полицията и колата ти ще е солидно глобена.


Затова,ако имаш кола имаш две регламентирани възможности за паркиране.
Първата е да си имаш собствен паркинг,или твое си парко-място пред къщата,като тези тук.(Тази снимка всъщност я направих защото бях удивена и ужасена от това как може да са толкова еднакви къщите)


Другата ти възможност за паркиране е да си наемеш парко-място в някой платен паркинг като този и да снасяш по около и над 100 бг лева всеки месец.

Не всички платени паркинги са открити като този.По-предпочитани са закритите.

Така,а да видим какво се случва когато решиш да излезеш 
някъде с колата си.

Първо,излизаме на вечеря.Никакъв проблем.Ресторантите предлагат напълно безплатен паркинг за клиентите си,като на някои места се налага да докажеш,
че си клиент на излизане.
Как точно става ли?Ами,още на влизане в паркинга има рампа,която можеш да преминеш единствено след като натиснеш едно бутонче,което ти пуска карта,която трябва да представиш когато си плащаш сметката в съответното заведение.Там по електронен начин засвидетелстват,че си бил клиент и същата тази карта пъхаш в  машината на рампата при излизане от паркинга и нямаш грижи.

С ресторантите за бързо хранене е малко по-различно.Там паркингът най-често е безплатен само първия един час,с което те подтикват да не се застояваш много-много и така повече клиенти да посетят заведението.Как става засичането на този един час ли?
На мястото,където паркираш под колата има нещо подобно на метален легнал полицай,който сигурно има някакъв сензор и като те усети,че си паркирал се изправя така,че да не можеш да се измъкнеш без бой ;)
Пред парко-мястото ти има номер,който след като си хапнал и си решил вече да си ходиш, въвеждаш в една машина на паркинга и тя засича дали не си пресрочил времето за безплатно паркиране.Ако всичко е наред,изправеният полицай отново става легнал и си ходиш по пътя.Ако си пресрочил 
времето,трябва да си платиш съответната сума

  
А сега ви каня да излезем на пазар.Тук ситуацията с паркирането е подобна на тази с ресторантите.За клиенти на магазина паркирането е безплатно.В някои по-големи магазини и молове паркингите отново са на системата с рампите и те проверяват дали си бил клиент или не.
В други пък паркирането първите два часа е напълно безплатно и няма нужда дори да си купуваш нищо от магазина.След първите два часа обаче ако искаш да се измъкнеш с безплатен паркинг,трябва да си пазарувал стоки над определена стойност.
Накрая ви каня на разходка по забележителности с кола.Там,правилата с рампата,и тези с легналия и изправения полицай важат навсякъде и на повечето места няма безплатно време.
На този Късметлийски паркинг ;) на всеки 20 минути през деня ти вземат 100 йени,а през нощта на всеки час и половина.
За мотори и велосипеди също има правила за паркиране,но за тях в някоя по-следваща статия.
Ето само една снимчица,за да ви разпаля интереса!




Надявам се да ви е било интересно.






2 коментара:

  1. Това толкова контрастира с невероятните трудности за паркиране у нас, че чак е нереално! Предполагам, обаче, че и хората се движат по-скоро с влакчетата, отколкото с автомобилите си? Както и с велосипеди, което личи от огромната бройка паркирани такива на последната снимка! =D

    В списъка с очакваните статийки са се появили такива привлекателни заглавия, че нямам търпение да ги прочета! Използвам случая да си поръчам и една статия за японските вишни, които вече цъфтят!!!! <3

    ОтговорИзтриване
  2. Права си за велосипедите и влакчетата.Тук да имаш кола си е привилегия,граничеща с лукса,а да ходиш с нея на работа дори е забранено на много работни места именно заради сложността с паркирането.На учениците от начален и среден курс пък им е забранено да ходят с колело на училище,за да се избегнат евентуални ПТП та,а и за да се спести мястото за паркиране на велосипедите!
    Приемам предизвикателството за Тема за Вишните!Тази година ще преживея първата си среща с тях и много се вълнувам!Отаношими ни!

    ОтговорИзтриване