сряда, 19 март 2014 г.

Ресторант с въртящо се суши

Ммм,ето я и първата вкусна тема в блога!Кайтен зуши!ИтадакимАААс! ;)

Когато чуете за японска кухня,сигурно повечето от вас първо се сещат за Суши.
И с право.
То е било и си остава едно от най-предпочитаните ястия за японците.В магазините се продават десетки видове готово суши,както и всичките продукти за домашното му приготвяне-Нори,сурова риба,уасаби и др.На някои празници традиционно се яде само суши.
Самото суши в последно време търпи големи промени,като освен добре познатото суши със сурова риба,вече може да похапнете и  суши с няколко вида месо,с мини кюфте,дори с патладжан!Така че,широко разпространеното схващане,че суши е сурова риба,не е вярно.Суши е ориз с оцет,сол и захар.Останалото е въпрос на въображение ;)
 Но стига с лекциите.
Повече за видовете суши може да прочетете тук

Днес ще ходим на Суши ресторант с въртящо се суши.
За непросветените е следващата снимка


Така изглеждат повечето от този тип ресторанти-има една лента,по която се въртят чинийки със суши и масите са разположени около тази лента.Освен,че можеш да си вземеш желаното суши,което минава покрай масата ти,можеш и да си поръчаш прясно сгънато суши,специално за теб от екрана до масата.
Сушито,което поръчаш също пристига по лентата и като наближи твоята маса,от екрана чуваш и виждаш предупреждение за това.
За да няма грешки,поръчаните сушита са поставени на купички,на които пише-Поръчано суши(високото суши в дъното на долната снимка).
На табелите върху чинийките пък е  изписан вида суши,който ги следва.Виждате и менюто,което има и допълнителната функция да отделя масите на отсрещните срани на лентата,така че да не можете да си гледате в чиниите с комшиите ;)





От горната снимка може да видите и кранчето,за което бях споменала в един коментар на друга тема,от което излиза гореща вода,за да си направите чай,колкото ви душа сака;)

Ето го и чаят.

Освен суши,в този тип ресторанти може да похапнете и различни видове супи,Удон-вид японски спагети,торти,сладоледи,както и да пийнете бира.

Ето ги и част от разясненията в един от ресторантите за Суши
Не връщайте чиниите обратно на лентата,не пипайте сушито на лентата с ръце,всички продукти от лентата се вземат заедно с чинията,може да си налеете безплатно вода,когато поръчания от вас продукт наближи масата ви,ще чуете звук и на екрана ще се появи предупреждение за това.

Цените на продуктите в Суши ресторанта се определят от чинийката,на която се намират те.В този ресторант всички видове суши са по 100 йени,което е малко повече от едно БГ левче.За тези 100 йени в зависимост от вида суши,получавате от 1 до 6 сушита,което прави японското суши по-евтино от сушито в Хепи!В по-скъпите чинийки има десерти.



Когато приключите с хапването,викате сервитьорката с натискане на бутон на масата ви и тя идва да ви преброи чинийките.В някои суши ресторанти бързината на броенето на чиниите е оптимизирана с помощта на линийка!
Сервитьорката на тази снимка използва обикновени пособия за писане,но в повечето Суши ресторанти сервитьорите се движат с нещо като мини касов апарат,от който ти издават бележка,която представяш на касата на излизане и там плащаш.Това е практика и в почти всички ресторанти в Япония.Предполагам,че се смята за нехигиенично да се пипат пари около масата.

Обещавам да допълня с още снимки в най-скоро време!

Надявам се да ви е било интересно!
До скоро!



1 коментар:

  1. Ох, така ми се прияде суши! =D В България наистина е безумно скъпо в сравнение с посочените в статийката цени, но това само дава повод да си го приготвим сами вкъщи, което е много забавен вариант за семейно гости! (Поне в нашето семейство =D )

    ОтговорИзтриване