четвъртък, 24 юли 2014 г.

Птички в града


Днес отново се впускам в една спонтанна мини статия.
Тори!

Не за първи път се впечатлявам от уникалното мирно съжителство на хора и птици в Япония,но днес решавам да споделя това усещане и с вас.
Вижте на каква сладурска гледка се натъкнах наскоро в гр. Катано,Япония.

И въпреки,че са узурпирали лампата пред гаража му и застрашават от миниране всичко под себе си ,собственикът е решил да не безпокои сладките лястовички и им е сложил...чадър- хем да не минират,хем ако се подхлъзне някое лястовиче да не е фатално.
Днес пък останах много впечатлена от тези вече поотраснали лястовички и грижите,които някой мирен жп служител полага за тях на една от гарите в Катано,въпреки че застрашават качественото наблюденине на гарата ;)





И за да не иделиазирам напълно японското отношение към пернатите ще ви покажа и едни други снимки,представящи опитите за борба с нежелани гълъби по гарите.
 Забелязвате ли шиповете? Поставени са общо взето за да не кацат пернати по тях.

На втората снимка лингвистите могат да се позабавляват и с всеизвестната японска англо-неграмотност ;)
 


Иначе пернати всякакви могат да се видят около всяко малко езерце и гьолче.


Тук първо есенно и после пролетно наблюдаваме едни патета в близкия парк,които като се наскачат и наплуват в езерцето,излизат дружно в редичка на разходка.




Когато този индивид разпери криле пред нас бяхме толкова удивени,че изщракахме сумати снимки по него.След 10 минути неуморно позиране,ни писна и го оставихме да си се фука сам.След проучване и разпитване разбрахме,че всички от неговия род-корморанови ;) са си фукливи по природа и не сме наблюдавали някаква уникална сцена,както ни изглеждаше в началото.
Други често срещани птици са чаплите,които в началото помислих за щъркели. Те също си прелитат покрай центровете на градовете,цопат си в реките,заобиколени от рибари и отпускари и живеят в някаква страхотна близост и хармония с хората.



1 коментар: