петък, 8 август 2014 г.

Снимане по японски

Днес нападам неизчерпаемата фотографска тема!И така Шашин!
Японците,както знаете са един от най-снимащите народи в света.И докато повечето млади японци вече основно щракат с телефоните си,
по магазините има безброй опции за любителско и професионално снимане,някои от които от чудни по-чудни за нас чуждестранното простолюдие.Започвам с любимите ми фотоапарати за моментални снимки,по-известни в Япония като Чеки.
Самите фотоапарати са като детска играчка-шарени,пластмасови,леки,с две-три копчета,песен!
Не са особено скъпи,сравнени с останалите щракалки(сапунерки) като цените им започват от около 100 лв,но на старо могат да се намерят и на половин цена.Филмчетата им обаче излизат доста солено(тях на старо няма как да ги вземеш;) като за филмче с 10 пози се оръсваш около 10-11 лв,което не ги прави особено рентабилни за ежедневно снимане.
Ето ги филмчетата
Откъм качество също не са нищо особено.Защо са ми любими,ще се запитате...
Харесва ми първо основната им функция да материализират заснетото веднага на момента.Така не се налага супер досадното прехвърляне на компютър,оттам на флашка,носене във фото,чакане...а всичко приключва на момента,което ти дава възможността и да подариш снимката( с което между другото я губиш безследно,понеже е единствена и уникална и за нея в апарата не остава информация).Освен това около снимката остава празно пространство,където можеш да твориш,което най ме грабва!Има всевъзможни цветни маркери за писане по самите снимки,стикери,тънки разноцветни тикса за правене на рамки около снимките...Има и филмчета,които изкарват директно снимки с цветна рамка,с герои на Дисни,Хелоу Кити и др. 
Моменталните фотоапарати се използват в Мейд Кафенетата(за които още не съм разправяла,о,пропуск) където е забранено да снимаш със собствения си фотоапарат и ако искаш снимка с някоя от Мейдките(сервитьорка,облечена с униформа на прислужница) те щракват с този апарат за моментно заснемане,пишат ти послание с шарени маркери отгоре и те таксуват подобаващо.
Напоследък е много модерно да снимаш гостите на сватбата си с такъв фотоапарат и да им даваш маркери,с които да ти пишат послание и после да си правиш албумче със снимките за спомен.
Ако си нямаш собствено Чеки и не искаш да си купуваш,има дори Чекита под наем със супер сладурските Мики и Мини чантички!
Следващото широко разпространено фотографско чудо,на което искам да се спра е Пурикура( съкратено от Print Club и с пояпончено произношение) Представлява будка, в която можеш да се снимаш сам и с приятели(виждала съм до 12 части от човеци на една снимка),можеш да украсиш снимките си с всевъзможни електронни стикерчета,рамки,шапки,мустаци и т.н. и накрая да получиш произведението си под формата на малки стикери.А сега подробно.Машините за Пурикура обикновено могат да бъдат открити в т.нар Game Center. Оградени са с шарени,тип найлон пердета и се състоят от :1.Малка стаичка с място за вкарване на стотинки,голям екран,както и място за оставяне на багажа

2: Два идентични екрана(или по-скоро един голям екран,разделен на две идентични части) извън стаичката 
3. Процеп,през който излизат снимките.  
Първо се влиза в стаичката за снимане,където на пода има инструкции къде да стъпиш,за да се хванеш добре,но както ви казах по- горе, виждала съм супер луди Пурикура снимки с 10-12 човека,една част от които са били наполовина вън от стаичката и пак са се хванали!Та,разхвърляш си багажа,оправяш си прическата,пускаш стотинките(около 6 лв) и започва инструктажа от екрана.Първо те пита дали да ти уголеми очите!!!Да,японците,както знаете са с очи-чертички ,което комплексира повечето от тях и Пурикура заснемането им помага да си вдигнат малко самочувствието ;) Не знам как го правят,но наистина изкарва очите ти много по-големи отколкото всъщност са и ако се ококориш допълнително стават хипер откачени!
 Друг въпрос,който ти задават е колко бяла искаш да ти е кожата.Още един често срещан комплекс сред младите японки е,че не са със снежно-бяла кожа,която се счита за идеал тук,и отново на помощ идва Пурикура.
Следват стандартни въпроси от рода: В цял ръст или приближено искате да се снимате?Какъв фон искате зад себе си? И когато сте готови с избора си,който обикновено е спешаван с обратно броене от 10-20 секунди,започва щракането.То отново е съпроводено с обратно броене и ви прави около 5-6 снимки.След приключване на фотосесията излизате от стаичката и отивате на двата идентични екрана,които са долепени за стаичката.Там на екрана ви чака електронният вариант на вашите снимки,върху който двама човека едновременно могат да творят,поставяйки рамки,пишейки дата,лепейки всякакви стикери с голям розов touch pen.Това винаги ми е била най-интересната част,може би защото нокога не успявам докрай да разгледам опциите за творене.
Ако веднага след вас в стаичката за снимане се е вмъкнала друга група,времето за украсяване е силно ограничено и супер дразнещо ти отмерва секундите.Когато все пак приключиш, ти дава опция да си изпратиш една от снимките по избор на телефона и после те праща на процепа отстани да си получиш снимките,които са отпечатани на залепваща се хартия.



Някъде пътьом те пита за колко човека да отпечата снимки и кои снимки ги искаш по-големи,кои по-малки.
Извън стаичката за снимане обикновено има малки масички с ножички на тях,където можете да си надребните и разделите поравно снимките.
В Youtube има доста филмчета,които представят Пурикура още по-нагледно.Ето някои,които мисля,че могат да ви бъдат интересни:
Първото  е малко тип Кифла ;) и показва една по-различна Пурикура. Второто представлява експеримент за това доколко Пурикура е настроена да изкарва фалшиво-красив образa ни.А третото  е много сладкооо!
 Последното фотографско чудо,на което съм си намислила да отделя внимание е снимането с филмови фотоапарати.
Откакто моят съпруг се запали по филмова фотография все по-често установявам колко масова все още е тя в Япония.Повечето запалени фотографи обикновено си носят по няколко вида фотоапарати,единият от които задължително е филмов.Правят го заради тръпката от това да не знаят какво се е получило от снимката,заради специалния старинен привкус,който имат снимките,заснети с филмов фотоапарат и не на последно място заради надвисналата опасност много скоро филмовата фотография да изчезне.Както всички машинарийки и фотоапаратите търпят огромно развитие и в днешно време все по-малко хора предпочитат филмовото заснемане,което прави консумативите все по-скъпи и рядко срещани.Може би знаете,че един от основните производители на фото-ленти Кодак е преустановил производството им.И понеже фото лентите имат срок на годност и при евентуално прекратяване на производството им и от другите фирми, тоталният край на филмовата фотография дори в Япония,където тя и в момента се радва на голяма популярност,няма да е много далеч.А има толкова много филмови фотоапарати от 30те години дори,които са напълно изправни и правят страхотните снимки.Би било страшно жалко да станат неизползваеми,не мислите ли?
Представям ви част от филмовото творчество на моя съпруг.Снимките са правени с фотоапарат Leica III от 1934 година



Накрая ви засипвам с малко рандъм фото материал.



На щандовете са изложени само кутийките на филмовите ленти. Ако искаш да си купиш някоя от тях,носиш кутийката на касата и продавачът ти вади оригинала от...хладилника!
Старите филмови фотоапарати се продават в многобройните т.нар. Recycle shop'ове,в специализирани магазини за стари фотоапарати или на търгове в Интернет.


И накрая,малко в графата Други интересности ви представям още едно-две нещица ;)
Изваждането на хартиени снимки в Япония далеч не е отживелица,в каквато напоследък взе да се превръща в България. Напротив,изключително популярно е!
На горната снимка може да видите машините за проявяване на снимки.
Интересното е,че въпреки много по-високия стандарт на живота в Япония,изваждането на снимки е почти на същата цена,както и в България(тук за изваждане на над 80 снимки те таксуват с по 26 стотинки,а под 80 по 36 стотинки)

Тук попаднах на още един апарат за самостоятелно вадене на снимки с място за...поставяне на чадър !
И най-накрая(тази тема стана май най-дългата)споменавам и за Toy Camera феномена.

Хипер малки дигитални фотоапаратчета!
Кауай!!!

2 коментара:

  1. Ех, каква прекрасна и подробна статийкаааа! Насладих се! ^_^ Клипчетата бяха много забавни, особено ме впечатли японския на мацката от второто клипче, който определено звучеше по-убедително, отколкото английския на японката от първото клипче :D А последните мини-фотоапаратчета ме върнаха носталгично в годините, когато гледах едно от първите си анимета, в което една от героините използваше постоянно такава играчка: http://myanimelist.net/character/2745/Kyoko_Tokiwa

    ОтговорИзтриване
  2. от къде могат да се закпят такива фотоапарати ?

    ОтговорИзтриване