понеделник, 1 септември 2014 г.

Японският дом отвътре част втора


За всички,които са си мислели,че странностите и непознатостите са се изчерпали в част първа-бууу!
Има още.
Първо малко преговор ;)
Говорехме си за Буцудан.Помните ли го???
И докато той осъществява връзката на човека с Буда,то в японския дом има още един посредник,този път между човека и шинтоистките богове.Нарича се Камидана и изглежда така.
В някои домове той се намира в същата стая,в която е и Буцудан,един пример за това колко мирно могат да съжителстват двете религии Шинтоизъм и Будизъм.В други домове,какъвто е и нашият,Камидана е в отделна стая,в нашия случай в дневната.Типичното за Камидана е,че той винаги е нависоко,над нивото на очите.Основен елемент от него е т.нар. Шинтай,който е някакъв предмет,олицетворяващ съответното божество.Друга неизменна част от него е Офуда,което е талисман,който представлява дървена летвичка,на която са изписани имената на Божество и храма,откъдето е закупен талисмана,обвита в бяла хартия,на която е изписано същото,но с по-големи йероглифи.Нашият Камидана има три талисмана,скрити зад трите му врати.
Ритуалите,които се извършват пред Камидана са по-малко в сравнение с Буцудан и в нашия дом те се изчерпват с палене на свещички,ежедневна молитва,поднасяне на вода и суров ориз всеки ден и втвърдена сол,саке и клонки от едно специално дръвче веднъж месечно.
След сложните обяснения на напълно непонятната за нас традиция в японския дом,ви каня на малко разтоварване в кухнята.
Тук нещата са малко по-познати.
Имат си нормална маса с високи столове,имат си мивка,хладилник,микровълнова,тостер...и май дотук с познатите неща;)
Първо бях изумена от котлоните,които използват -на газ и не-парещи!Отдават топлината на съда,в който готвиш,но самите те не се затоплят!Е,това не е съвсем така,защото част от топлината,която са отдали се връща и ги нагрява и тях,но са по-скоро топли отколкото парещи ако ги пипнеш веднага след като си свалил тигана с цвъркащото олио!Освен това ако махнеш тигана и забравиш да изключиш котлона,той просто спира да работи от само себе си!Ето и как изглеждат двата котлона в нашия дом.
Най-чудното за мен котлонно откритие беше,че не можеш да използваш какви да е съдове на него.Беше много забавно когато донесохме за подарък меден сервиз за кафе или греяна ракия,и се наложи майката да търси някакъв стар котлон,защото този модерният не искаше да разпознава медта и да ни сгрее ракията! Е,оказа се,че имат и нормален котлон като нашите... Друга странност в кухнята е това:
Отворено и затворено:
В нашия дом то се използва за складиране на стъклени и алуминиеви отпадъци,които могат да се изхвърлят само веднъж месечно.Използваме го и за плашене на кучето,което мрази звука на тракащи алуминиеви кутийки и пощурява като отворим този подземен скрин;)
Освен него,има още две кофи за боклук в кухнята,едната за горими отпадъци,другата за пластмасови такива.Ще ви успокоя,че и в двора има пак две по-големи кофи за боклук,в които складираме боклуците,събрали се в кухненските кофи,докато дойде денят за изхвърлянето им.За горимите отпадъци той идва два пъти,а за пластмасовите-веднъж седмично. Друго интересно липсващо в българските кухни домакинско съоръжение е това.
Казва се Суиханки и е машина за варене на ориз.Може би знаете,че той е основната храна на японците,и както хляба в България е неизменна част от всяко хранене. Освен неовкусен бял ориз,с него може да се готви и ориз с грах,ориз с риба тон и подправки,ориз с бамбук и соев сос,абе всякакъв варен ориз.Ммм. Освен котлони и Суиханки,другият най-използван електро-уред в кухнята е грила.На него пекат риба и месо. Към фурната се прибягва много рядко,основно за огретен и сладкиши.И тя е супер изтрещяла с хиляди функции-може да се ползва и като микровълнова,като грил,за ястия на пара и като обикновена фурна.
Знаете,че японците ядат с клечки.Интересното при тях е,че всеки си има своите клечки и всички са различни за да не си ги бъркат.Ето ги клечките на нашето семейство.
Има вилици и лъжици,но те
почти не се използват.Дори супите ги нагъват с клечки като накрая надигат купичката и изпиват това,което не са успели да изловят.Затова и на японски не казват "ям супа",изразът е "пия супа" Мисоширу о ному ;)
На едно ядене за 6 човека,каквото е нашето семейство обикновено се използват общо около 20-25 чинии/чинийки/купички/!
За всеки се сипва поотделно ориз,основно,супа,салатка,като понякога в средата има и още нещо,от което всеки си взема по малко.
Ще кажете,тежко им на японските домакини,голямо миене ги чака след всяко хранене.
Не ги жалете,имат си съдомиялни.
Нашата майка разправя,че съдомиялнята била по-икономична отколкото миенето на ръка и не и се свиди да я пуска по два-три пъти на ден. След кухнята ви каня за малко в дневната,където е нашия Камидана,помните ли го?;)
В дневната също има хладилник,в който се помещават бирички,сладоледи и други лакомства за пред телевизора.

Там освен него,друго забележително нещо е телевизора.
Като забележителен е
не само размерът му,но и една от функциите на машинката под него да записва програмите,които си му задал.Така не само можеш да гледаш любимите си програми в свободното си време,а не когато се излъчват наживо,но и можеш да превърташ досадните реклами.Може да обърнете внимание и на вратите на вградените в стените гардероби,които също спестяват пространство при отваряне като се прегъват напред когато дръпнеш кръглите дръжки.
Масата в дневната също е ниска и всички сядат на забутони по земята.Канапето е с основен потребител кучето ;)
През зимата и тук масата се превръща в Котацу и се мята един футон отгоре и става топло-топло!Климатици има по един в стая,но в нашия дом те се ползват по-скоро през лятото.Зимата
изкарваме на Котацу и на едни газови печки.И на много горещ чай!Но тя пък и една зима тук в нашия район...Но за това в една по-нататъшна тема.
Обратно в дневната!
Друго интересно нещо тук са прозорцо-вратите(ех,че хубава българска дума),които както и вратите от стаята в японски стил са плъзгащи се,за да не заемат място,а и за да не хвъркат прозорци при някой злобен тайфун;)
Та,освен най вътрешния ред стъклен прозорец,зад него има един ред мрежа за комари-фрии проветряване и един най-външен ред т.нар. Амадо,което е общо взето метален капак,който се пуска при тайфун и при големи дъждове.
Ще оставя черешката на тортата( спални,баня и тоалетна) за последната
част!
Дотогава,Матааа!

2 коментара:

  1. Много интересен пост! И кучето е многоо сладко!

    ОтговорИзтриване
  2. Този път мина повече от седмица, докато си открадна време да прочета новата статийка, но затова пък прочитането й беше още по-сладко!! ^_^ Благодаря за вълнуващата възможност да се разходя из една автентична японска къща! Винаги съм си мислила, че ако някой ден си имам къща, ще заимствам много неща от японския дом, но сега се убедих вече напълно :D Толкова прекрасно, удобно и уютно, а в същото време модерно и функционално - не че някога съм се съмнявала :D Най-много ми хареса мини-кътчето с компютър отляво на снимката с телевизора - ако някога стана от там, то ще е само за да се наслаждавам на градината! А пък такъв подземен скрин съм виждала в анимациите на Джибури, но там си съхраняваха дайкона и салатите ^_^ Стори ми се много чаровно! Друго, което ми направи силно впечатление, е колко е семпъл Камидана в сравнение с будисткия му еквивалент! Много ми допадна тази изчистеност и простота! Типично по японски, де :D

    ОтговорИзтриване