събота, 16 август 2014 г.

Японският дом отвътре част първа



В една по-предна тема се спрях на външния вид на японските къщи и апартаменти.Днес се захващам с дългоочакваната тема за Японския дом отвътре.Нака е доозо!Започвам с това,че както и в България,но за разлика от Америка,примерно,при влизане в японски дом задължително си събувате обувките.На входа на всеки японски дом има малко антренце за тази цел с място за обувките и домашните чехли за из къщата.То обикновено е една стъпка по-ниско от пода на стаята,към която сте се насочили и затова изразът Заповядайте,влезте буквално означава Изкачете се(Доозо оагари кудасай)

Интересното е,че на излизане откриваш обувките си поставени така,че да ти е лесно да ги обуеш,т.е със задната част към теб.Това е едно от нещата,които добрите японски домакини не пропускат да направят за гостите си.
Друго интересно нещо,свързано с преобуването е,че в японския дом обикновено има по една стая в японски стил(уашицу),където задължително се влиза бос,т.е на влизане трябва да си събуеш чехлите.
И последният интересен преобувателен факт е,че на влизане в тоалетната също трябва да си смениш чехлите със специални чехли за тоалетна.
Това правило има и изключения.В нашия дом не се спазва,но в почти всички други къщи,където съм ходила важи с пълна сила и те гледат като полезно изкопаемо ако по погрешка излезеш от тоалетната с чехлите за тоалетна и се вмъкнеш с тях в някоя от другите стаи,да не говорим за уашицу стаята!!!Цялото това преобуване се практикува почти навсякъде в Япония-училища,детски градини,болници,зъболекарски кабинети...В повечето заведения тип Изакая на входа си събуваш обувките и си ги прибираш в едно шкафче с ключе.Дори на влизане в пробна,трябва да си събуеш обувките отпред.Всичко това се прави от хигиенични съображения.Японците са луди на тема чистота!Но,да не се отплесваме прекалено много!Връщаме се в японската стая. Какво и е толкова специалното,ще попитате. И аз ще ви кажа:) Основната разлика от другите стаи в японския дом е,че подът и е постлан с т.нар татами,които представляват оризова слама за основа и мека тръстика на повърхността.
За татами може да прочетете повече тук Друга отличителна черта на стаята в японски стил са вратите Фусума.Те са плъзгащи се дървени врати,в различни разцветки и с различни украси по тях.Разделят стаята от останалите стаи или самата Уашицу стая на две по-малки стаи.

Друга неизменна част от Уашицу са параваните Шоджи,при които на мястото на прозорчето в европейския тип врати или цялата вътрешност на вратата са покрити със специална японска хартия(уаши) която обикновено е бяла,но има и цветни вариации.Те могат да изпълняват функцията на врата,параван или перде.
Друга отличителна черта на стаята в японски стил е т.нар Токонома.Тя представлява вдлъбнатина в една от стените,където са подредени различни произведения на изкуството-кукли,красиво изписани йероглифи,скулптори на животни от китайския календар,изящно кимоно или пък Икебана.
Обикновено в стаята в японски стил се помещава и т.нар. Буцудан,който за мен лично е най-любопитната част от японския дом и ще му отделя малко повече внимание.
Ето как изглежда той.
В центъра му може да видите илюстрацията на Буда
Функцията на Буцудан общо взето е да осъществява връзката между човека и Буда,както и с по
чиналите предци.
Има най-различни ритуали,които се извършват пред Буцудан.Един от най-типичните е удрянето на едно звънче,което има формата на купичка с една специална пръчица.
Този ритуал е неразделна част от ежедневието на японците.Ако отдавна не са идвали в тази къща,едно от първите неща,които правят японците е да отидат пред Буцудан,да чукнат по купичката-звънче и да сключат ръце пред себе си за молитва.Така те поздравяват предците си.
Пред Буцудан минават и всички,на които престои някакво важно събитие от живота-изпит,сватба,раждане,дълъг път.Там често може да видите плодове,сладки,цветя.Те се поставят там за ден-два един вид за да бъдат зарадвани предците.Всеки ден в една малка садинка се поставя прясно сварен ориз.
Отделно няколко пъти в годината в къщата идва будистки монах,сяда пред Буцудан и пее и нарежда нещо на стар японски ,четейки от едни тънки будистки книжки,а вси
чки членове на семейството се молят.
Пред Буцудан се палят както свещи,така и ароматни пръчици.Интересно ми беше да открия,че освен традиционните свещи,има и такива на батерии!
Те само имитират пламъка на свещта и общо взето са измислени като превантивна мярка срещу пожар.Можете да ги видите на снимките на Буцудан по-горе.
В Уашицу стаята обикновено няма високи столове,а се сяда на меки възглавнички(забутон) или на много ниски столове.
Масите съответно също са ниски,като интересни и уникални за японския дом са масите тип Котацу,които представляват маса и печка 2 в 1! Така изглежда отвътре,
 а отвън е покрито с топъл юрган(футон),под който се пъхат премръзналите японци.

Ще спра дотук,защото усещам,че много ви натоварих с непознати и чудни неща.Оставям ви няколко дни за асимилиране на прочетеното и едва тогава ще ви поканя в кухнята,дневната и банята ;)
Дотогава Огенки де!






Няма коментари:

Публикуване на коментар