четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Къде живеят японците

Преди да дойда в Япония все си представях че японците живеят в едни малки кибритени кутийки,по двама-трима в стая.В стаята само едно бюро и стол.Леглото в гардероба и всичко тясно тясноо...


Не правете моята грешка да ги съжалявате!Повечето от тях си живеят доста нашироко!
Естествено има ги и тези в кутийките,НО те основно са студенти,млади работещи,решили да живеят самостоятелно на квартира или пропадняци разни.
Нормалните японци живеят в къщи!Някои от тях доста просторни.Днес обиколих градчето,където живея и ще ви представя някои от къщите тук...САА
                          Започвам с любимият ми вид-голяма спретната къщурка с бор отпред!




 Тези кръглите ме разтапят просто!!!Те не са точно борчета.На японски им викат ИНУМАКИ и са типични за Япония.
                                        


  Две от уличките в квартала,където са направени снимките по-горе.По тях две коли не могат да се разминат.За убитници като мен,дори две колелета представляват трудност;)

Уточнявам,че тези снимки са от старинен квартал,на когото викат Селото,но общо взето такива къщи се срещат из повечето райони на Япония,изключая центровете на големите градове.



  Тук се придвижваме към по-модерен квартал,където борчетата си стоят,но покривите са си сложили сини сенки ;)Днес не видях много шарени покриви,но по-нататък обещавам да кача още снимки с разнообразната палитра от цветове на японските покриви.ОТАНОШИМИ НИ
 Тези три къщички са си направо в Европейски стил,как мислите?
Ето една с накривен калпак и,забележете, оставени напроизвола колелета,чадъри и други примамливи неща...
Тази пък е с доста просторна тераса и соларни панели на нея!!!
Собствениците на тази определено не обичат да ги пече.На долния етаж са си сложили доста често срещаните тук бамбукови външни щори.
 Тук може да видите една често срещана японска улица с къщи на по три етажа с кухня на първия и по две спални на другите два


 Тази жълтата ме разби просто!Архитектът или е бил пиян,или има добро чувство за хумор!
 Тук ви представям и японските огради пред някои от къщите,които са практични откъм заемане на място в пространството-при отваряне се сгъват и изприбират на едно,и непрактични откъм функционалност-всеки може да ги прескочи.
 Тук дори са си оставили саксийките с цветя  на колоната отпред,та ако искаш да вземеш някоя да не ти се налага да прескачаш оградата ;)
 Къщата с красивата врата в нашия квартал.

 Това са едни блокчета в града до нашия.В тях основно живеят млади семейства под наем докато съберат пари да си купят къща.В Япония да живееш в апартамент не е никак предпочитано.


Надявам се да сте разбрали вече къде е ключа за бараката,както и къде е бараката ;)))



3 коментара:

  1. Уф, блазе ти :) И аз искааааам... Оградите им не са против крадци, така си знаеш двора и толкоз :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе,не знам,ама вечер им слагат едни вериги,едни катинари на тези кекави оградки...толкова ли да са им балами крадците...или ги няма...

      Изтриване
  2. Прекрасна атмосфера създават тези къщички! И аз си мечтая за една такава, но още повече държа на просторна японска градина около нея! :)

    ОтговорИзтриване