вторник, 15 октомври 2013 г.

Как празнуват японците

Днес ще ви покажа кадри от първия японски празник,на който присъствах. От видеото не знам дали емоцията ще се усети подобаващо,но този празник ме накара да усетя,че съм в Япония,въпреки че беше минала цяла седмица откакто бях кацнала...МАЦУРИ!





Не съм питала,но съм почти сигурна,че изпълнителите са доброволци.В Япония да си доброволец е нещо съвсем естествено.Хората са свикнали да си помагат,може би заради многото природни бедствия,с които ги е дарила природата.Скоро четох една статия за това как доброволството удължавало живота...Можем да се поучим от японците и да си удължим живота!
Последното видео за днес е пак от същия празник,но на сутринта.Героите обикалят по къщите,като нашите лазарки и коледари и с музиката и изпълнението на страшното ШИШИ(лъв),което съм снимала прогонват лошите духове и носят щастие (като нашите кукери).
Последното видео
Ето и малко снимки:
       Това е специално за многото от вас,които не са успели да  видят Шишито,заради лошото качество на видеото ;)


 Тези огромни,да ги наречем хартиени чадъри,стоят на входа за сцената на празника.

Това е едно много типично забавление на японски празникВикат му КИНГЬО СУКУИ,или Ловене на златни рибки с малка цедка.Звучи фасулска работа,нали?Да,ама цедката не е с мрежичка,а с много тънка хартия,която от водата и от един-два резки опита за хващане на рибка се къса много лесно. Шарените подскачащи топченца са за утешителна награда или бонус към хванатите рибки!
Надявам се да съм ви създала поне малко празнично настроение!
Ще има още инфо за празниците много скоро!


Ето го и обещаното продължение!


Получих запитване относно храната на японските празници и изрових малко снимки по темата...

ТАКОЯКИ- печен октопод 
 ИКАЯКИ-печена сепия
КАРААГЕ-пържено пилешко месце


ТАКОСЕН-печеният октопод в оризов сухар със сос и майонеза 


Десертите са разнообразни.През лятото най-предпочитаното е КАКЕГООРИ-настърган лед със сладък сироп с различни аромати.

 Има и обикновени захаросани ябълки-РИНГОАМЕ.

 Захарен памук,който вие сами можете да си направите!
Близалки във формата на любими герои! 

Ето и още малко емоции от традиционни японски празници!




Накрая,ви представям два видеоклипа.
Първият е от моята първа Коледа в Япония.Както знаете,японците са будисти,но това не им пречи да празнуват много от християнските празници.
 С втория пък ви отвеждам към първата ми Нова година в Япония.Квартал Шибуя в Токио.Предупреждавам,че е леко брутално!


4 коментара:

  1. Ех, пренесох се намясто!!! Като аниме-фенка до сега съм виждала подобни кадри само в рисуван вид и много се развълнувах да ги видя и на живо, макар и задочно - doomo arigatou за което ^_^ Музиката в първите две клипчета ме потресе :D Така и не мога да я разбера традиционната японска музика, а тази направо ме травмира =D Много интересно ми се стори и това, че коледното празненство изглежда по-пищно от новогодишното! И все пак, дори на този западен християнски празник, си се усеща типично японския дух! Прекрасни клипчета и снимки и въобще - най-вълнуващата статия!!! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз искам да си намеря учител/ка по японски в Русе, обаче никъде не мога да намеря телефон за контакт, в който и сайт да отида.. これらの写真は素晴らしいでした ! :)

    ОтговорИзтриване
  3. За учител/ка в Русе мисля,че мога да ти съдействам.Прати ми мейла си.

    ОтговорИзтриване